redesain-navbar Portlet

null

Blog

Contoh Descriptive Text: BTS dan EXO Lengkap Beserta Generic Structure

Teks deskripsi Bahasa Inggris gak melulu soal tourist destination, tapi bisa juga tentang segala hal yang ada di sekitar kita.

Descriptive text adalah salah satu teks yang berfungsi untuk memberikan gambaran akan suatu hal. Salah satu contoh teks deskripsi adalah menggambarkan penampilan dan sifat seseorang yang sedang kita perhatikan.

 

Pengertian Descriptive Text

Seperti yang sudah kakak tuliskan di awal nih, Sobat. Descriptive text adalah sebuah teks yang menggambarkan dengan jelas perihal bentuk, sifat, jumlah, jenis, atau hal lainnya.

 

Ciri-ciri Descriptive Text

Nah, seperti apa sih, descriptive text itu? Suatu teks disebut descriptive text jika kita mendapati beberapa ciri berikut ini.

Penggunaan Simple Present Tense

Saat menulis descriptive text kita menggambarkan fakta dan kebenaran akan objek yang kita deskripsikan. Oleh karena itu kita perlu menggunakan Simple Present Tense.
Contoh kalimatnya: 
- My room is really big.
- EXO is one of the most famous boy bands from South Korea.

Penggunaan Kata Sifat (Adjective)

Kata sifat digunakan untuk lebih menjelaskan lagi informasi yang diberikan tentang suatu objek, seperti big, wonderful, amazing, colorful, dan lain sebagainya.
Contoh dalam kalimat, seperti:
- He has a big house.
- EXO had a wonderful concert.
- Red Velvet’s vocals are amazing.

 

Struktur Teks Deskriptif dalam Bahasa Inggris

Untuk descriptive text, kita perlu membaginya dalam 2 struktur (generic structure of descriptive text), yaitu identification dan description. Oh ya, kalau Sobat mau catatan lengkapnya, dan lebih simpel, ada lho dalam aplikasi di fitur Belajar Pintar. Sekarang kita lanjut di sini dulu, yuk.

Identification

Sobat, di bagian awal kita perlu nih ngenalin apa, siapa, atau tempat apa yang bakal kita gambarkan. Tapi secara umum saja, seperti nama, letak, terkenal dengan sebutan apa, dan sebagainya.

Description

Nah, baru deh, kalau di bagian ini kita bakal ngejelasinnya lebih rinci lagi. Di sini kita jelasin seperti bagian-bagiannya, kualitas, karakteristik yang unik, sifatnya, dan tampilan fisik lainnya. Gitu, Sobat.

 

Contoh Descriptive Text

Setelah memahami apa saja yang harus ada di dalam sebuah descriptive text, sekarang kita ke contoh-contoh teks deskripsi Bahasa Inggris yuk, Sobat. Dalam menulis sebuah descriptive text, kita bisa banget menggunakan benda atau tempat yang ada di sekitar kita, - bahkan idola kita sekalipun seperti pada teks deskripsi Bahasa Inggris di bawah ini.

a. Descriptive Text about Places

Photo by Charl Durand on Pexels

Borobudur Temple

Borobudur temple, which is located in Central Java, is one of the seven wonders of the world and is one of the most beautiful tourist resorts in Indonesia. The people all over the world know that Borobudur is one of the greatest art works that has ever been known for a long time. Borobudur temple was built by the Sailendra Dynasty during the eighth century which needed more than 2 million river stones, thus It is the biggest temple in the world.

After going into some restorations, Borobudur is visited by more tourists, both domestic and foreign tourists, who admire Borobudur temple because of its beauty, its elegance and the story of the relief on its walls.

Domestic tourists usually go there by bus or private cars, while foreign tourists like to join the travel bureau because they don’t need to think of the transportation, accommodation, and itinerary. There are some money changers around the location. It makes it easier for the tourists to change their money. But some of them like to bring credit cards and checks.

(Adapted from: yuksinau)

Photo by Max Vakhtbovych from Pexels

My Room

My room is on the second floor, next to my little brother’s room. My room is painted light white and gold. There is a big bed inside my room where I sleep with my sister. I put some pictures on the wall. There are my family pictures and some of the pictures with my friends. I also have drawers where I put all my clothes inside. My room is not really big, but it is the most favourite space in my house for me.
(Adapted from: English First)

b. Descriptive Text about a Person or a Group of People

Photo by WallpaperAccess.com

EXO

Exo is a South Korean-Chinese boy band based in Seoul, which was formed by SM Entertainment in 2011 and debuted in 2012, consisting of nine active members such as Xiumin, Suho, Lay, Baekhyun, Chen, Chanyeol, D.O., Kai, and Sehun. 

In 2021, there are still 3 members who are currently active in the military, the rest of the members are having a comeback soon, and one of them, Lay, is still active in China. Exo has released a lot of albums and of course the amazing live album of their concert on Spotify. Some of the members have debuted as solo singers, for instance, Lay, Baekhyun, Suho, and Kai.

(Adapted from: Wikipedia)

Photo by WallapaperAccess.com

BTS

BTS or Bangtan Sonyeondan is a seven-member South Korean boy band that began formation in 2010 and debuted in 2013 under Big Hit Entertainment. The members’ names are Jin, Suga, J-Hope, RM, Jimin, V, and Jungkook. This group was originally a hip hop group, but their musical style has evolved to include a wide range of genres. Their lyrics, often focused on personal and social commentary, touch on the themes of mental health, troubles of school-age youth, loss, the journey towards loving oneself, and individualism. Their work features references to literature and psychological concepts and includes an alternative universe storyline. The group has released several albums and performed on several world tours.

(Adapted from: Wikipedia)

Segitu dulu Sobat, untuk pembahasan descriptive text-nya. Eh, ada loh pembahasan teks lainnya seperti, Recount Text dan Narrative Text.

Kalau teks lainnya gimana, kak? Tenang, ada juga kok versi yang luengkap beserta evaluasi akhir bab dalam fitur Belajar Pintar. Sampai Jumpa!  

 

Writer: Qorin Rahmaniyah
Editor: Deni Purbowanti

 

0
40

Entri Blog Lainnya

thumbnail
thumbnail
Menambah Komentar

CssBlog

metablog-web Portlet