APSiswaNavbarV2

redesain-navbar Portlet

BelajarPintarV3

Peta Belajar Bersama

Sobat, ini nih, ada Peta Belajar Bersama Bahasa Inggrus di bab kelima.


Yuk, mulai belajar bersama!

Announcement

Waduuh, pasti panik banget nih Sobat Pintar terutama yang ciwi-ciwi!


Tenang Sobat! Itu cuma contoh aja kok, semoga nggak naik beneran ya sobat harga skincarenya! Nahh, Sobat Pintar tau nggak teks seperti itu disebut apa? Yup! Pengumuman. Sobat Pintar pasti pernah kan liat pengumuman di mading, di sosial media, ataupun dari speaker sekolah. Dalam bahasa Inggris, pengumuman disebut Announcement.


Nah Sobat, kali ini kita akan belajar tentang Announcement!
 

Dalam kehidupan sehari-hari, sobat pintar pasti sering melihat sebuah pengumuman yang diletakkan di tempat – tempat umum agar semua orang dapat melihatnya.

Pengumuman ini biasanya berisi informasi atau sesuatu hal yang penting. Pengumuman dalam bahasa Inggris di sebut dengan Announcement.

Announcement (pengumuman) adalah pernyataan (pemberitahuan resmi) dalam bentuk lisan atau tulis yang berisi sesuatu untuk di ketahui oleh semua orang. Namun, tidak semua orang yang mendengar atau membaca pengumuman tersebut berkepentingan atas pengumuman tersebut.

Pengumuman dapat didengar atau dibaca dimana saja, misalnya pengumuman lisan disekolah atau di tempat-tempat umum, sedangkan pengumuman tertulis dapat dibaca di papan pengumuman, koran, dan majalah.

Jenis-jenis announcement antara lain yaitu:

1. Public information announcements 
2. School events announcements
3. Job announcements
4. Promotion announcements
5. Events and wedding announcements


Kalau menurut Sobat Pintar ada lagi nggak jenis-jenis pengumuman? Yuk coba tulis di kolom komentar ya!
 

Latihan 1

Read the text and answer the question correctly!

Attention


All students must join the class meeting from 15th December to 21st December 2008

Principal
Nathalie

What kind of text is that?
 

A. A letter

B. A label

C. A Post card

D. An announcement

Latihan 2

Read the text and answer the question correctly!


Attention

All students must join the class meeting from 15th December to 21st December 2008

Principal

Nathalie

What is the text about?
 

A. The class meeting in school

B. The winner of the class meeting

C. An invitation to join a class meeting

D. The plan of having a class meeting

Announcement

Ada 3 bagian dalam membuat sebuah pengumuman atau Announcement 

  • Opening:

Dalam opening terdapat judul atau tipe acara, untuk siapa pengumuman itu ditujukan dan tujuan dibuatnya pengumuman. Selain itu juga terdapat garis besar informasi yang akan disampaikan kepada pembaca.

  • Content

Nah, di bagian inilah terdapat informasi lengkap mengenai hal yang ingin disampaikan kepada pembaca. Isi content bisa berisi tentang waktu dan tempat pelaksanaan acara, informasi mengenai siapa yang akan mengisi acara atau persyaratan datang ke acara.

  • Closing

Pada bagian terakhir, closing biasanya memuat informasi contact person yang dapat dihubungi untuk mendaftar atau jika ada yang ingin menanyakan informasi lebih lanjut. Selain itu, dibagian closing, Sobat Pintar juga pasti terkadang menemukan cantuman sosial media atau website dari acara tersebut.


Nah biar Sobat Pintar lebih paham, yuk cek contoh teks announcement di halaman selanjutnya!
 

Example of Announcement

ANNOUNCEMENT

To all our beloved readers,
We are pleased to announce a short story writing contest.

The participants must agree to the following conditions:

All contest entries must be:
1. original, never been published before
2. typed in double spaced
3. free from offensive materials

The competition will award three prizes:

First prize : Rp 5.000.000
Second prize : Rp 3.000.000
Third prize : Rp 2.000.000

Your name, age, address and phone number must be included, typed on separated paper!

Send your entries to our office no later than November 11th 2018.

For further information, contact:
Secretary’s office of the Remaja Magazine

E-Mail : [email protected]

 

Latihan 1

Read the text and answer the question correctly!

ANNOUNCEMENT

To all our beloved readers,
We are pleased to announce a short story writing contest.

The participants must agree to the following conditions:

All contest entries must be:
1. original, never been published before
2. typed in double spaced
3. free from offensive materials

The competition will award three prizes:

First prize : Rp 5.000.000
Second prize : Rp 3.000.000
Third prize : Rp 2.000.000

Your name, age, address and phone number must be included, typed on separated paper!

Send your entries to our office no later than November 11th 2018.

For further information, contact:
Secretary’s office of the Remaja Magazine

E-Mail : [email protected]

What criteria will be used by the committee to determine the winner of the contest?

A. Originality and writing mechanics

B. Originality, writing mechanics, and the content of the writing

C. Originality, writing mechanics, the content of the writing, and the prizes

D. Originality, writing mechanics, the content of the writing, and the administrative requirement

Latihan 2

Read the text and answer the question correctly!

ANNOUNCEMENT

To all our beloved readers,
We are pleased to announce a short story writing contest.

The participants must agree to the following conditions:

All contest entries must be:
1. original, never been published before
2. typed in double spaced
3. free from offensive materials

The competition will award three prizes:

First prize : Rp 5.000.000
Second prize : Rp 3.000.000
Third prize : Rp 2.000.000

Your name, age, address and phone number must be included, typed on separated paper!

Send your entries to our office no later than November 11th 2018.

For further information, contact:
Secretary’s office of the Remaja Magazine

E-Mail : [email protected]

When should the participants send their entries?

A. Before November 11th 2018

B. On November 11th 2018

C. After November 11th 2018

D. As soon as possible

Latihan 3

Read the text and answer the question correctly!


There will be a holiday camp next month. All scouts must join this camp. The activity will take place at the Bangunharjo camping site and last for three days.
for further information, please contact Mr. Arkan.
Banyumas, May 12th,2009
The Chief of Scout Organization

If the camp starts on June 5th, when will it end?
 

A. June 6th

B. June 7th

C. May 12th

D. May 25th

Latihan 4

Read the text and answer the question correctly!

To: All students and teachers
Come and visit our new library. Lots of new books (brand new novels and non-fiction books) are available. You can also enjoy our newest DVDs collection.

Head of the library

Ramadhan

What are the things offered in the new library?
 

A. Books and DVDs

B. Old and new books

C. New books and novels

D. New DVDs and non-fiction books

redesain-navbar Portlet