redesain-navbar Portlet

BelajarPintarV3

Procedure Text

Sobat, pernah gak sih kalian mencari tutorial untuk mengoperasikan sesuatu atau menggunakan sesuatu?

Misalnya nih,

  •     bagaimana membuat Instagram Story yang menarik atau estetik?
  •     bagaimana mengedit video tiktok yang seru?
  •     bagaimana memasak tteokbokki?

dan, masih banyak lagi contoh yang bisa kalian berikan.

Sebenarnya semua yang kalian cari adalah dasar dari memahami teks prosedur. Dalam bahasa Inggris disebut dengan Procedure Text.

Procedure text adalah jenis teks yang berisi serangkaian instruksi atau petunjuk untuk membantu kita melakukan sesuatu melalui tindakan-tindakan atau langkah-langkah yang runtut.

Tujuannya dalam menulis teks ini adalah untuk menunjukkan bagaimana sih sesuatu dilakukan melalui urutan langkah yang memungkinkan pembaca untuk mencapai tujuan.

Pada Umumnya, teks prosedure akan membahasa beberapa jenis berikut:

  • Memasak makanan e.g. How to cook bibimbap, How to bake a cake, etc.
  • Membuat minuman e.g. How to make a glass of milk tea, How to make boba, etc.
  • Mengoperasikan sesuatu e.g. How to use Adobe Photoshop, How to join a meeting in Zoom, How to edit a TikTok video etc.

Ayo, Sobat, coba sebutkan hal lain yang dapat dibuat dalam teks prosedur.

Latihan 1

Which one of the following is not considered as an example of Procedure Text?

A. Let's figure out how to join in a zoom meeting.

B. Dunno how to draw a shape in Photoshop?

C. This is how rain is formed.

D. This is how you should make delightful cookies.

E. How to use Aku Pintar application.

Latihan 2

Which one is the example of numbering?

A. Then

B. Fourth

C. Next

D. After that

E. Later

Characteristics of Procedure Text

Dalam teks prosedur biasanya mengandung beberapa karakteristik atau ciri-ciri yang berikut ini, Sobat.

Menggunakan Simple Present Tense.

Masih ingat mana yang disebut dengan Simple Present Tense? Nih, yang menggunakan bentuk kata kerja seperti ini:

  • I pour the water.
  • She cuts the onion.
  • He turns off the machine.

Menggunakan imperative sentence

Imperative Sentence merupakan bentuk kalimat yang digunakan untuk memberi perintah.

Contohnya:

  • switch/turn on/off
  • don't mix
  • tap the button
  • click twice

Menggunakan connective of sequence
Contohnya:

  • then
  • while
  • after that
  • next, dan lain sebagainya.

Menggunakan numbering
Contohnya:

  • first
  • second
  • third, dan lain sebagainya.

Menggunakan action verb.
Contohnya

  • turn
  • plug
  • put, dan lain sebagainya.

Menggunakan adverb.
Contohnya: slowly, carefully, dan lain sebagainya.

Structure of Procedure Text

Tapi, Sobat, bagaimana sih kita menulis sebuah teks prosedur yang baik dan benar?

Yuk, lanjut membaca struktur dari teks prosedur berikut ini.

Goal
Pertama, tentukan dulu nih, tujuan kalian menulis sebuah teks itu untuk apa. Misalnya nih, kalian mau menulis tentang bagaimana sih mendukung idola kalian dalam acara penghargaan. Dari situ sudah bisa dibuat tujuan dan judul tuh.

Contoh: How to Vote your Idol on an Award Ceremony.

Materials
Setelah menentukan judul dan tujuan apalagi nih?

Selanjutnya, tentuin, bahan-bahan, alat, perlengkapan/peralatan yang diperlukan untuk menyelesaikan kegiatan yang ingin dilakukan tadi.

Pada paragraf ini penulis teks procedur perlu memberikan daftar bahan dan peralatan agar tujuannya tercapai.

Steps
langkah-langkah atau urutan untuk menjapai tujuan dari teks procedur.

Example of Procedure Text

How to Make Tomato Soup

To make a bowl of tomato soup, you must prepare all ingredients below:

  • 4 large tomatoes
  • spices
  • 1 small onion
  • ½ teaspoon of salt
  • 8 cups of water
  • ¼ teaspoon of pepper
  • small clove garlic
  • ¼ teaspoon of butter

Here are the steps to make a bowl of tomato soup:

  1. Cut tomatoes, onions, and garlic into small pieces.
  2. Fry them in a pan with butter for five minutes.
  3. Add water, spices, salt and pepper.
  4. Heat until the water boils.
  5. Turn down the heat and cover with lid. Cook gently for one hour.

latihan 1

How to Make Tomato Soup

To make a bowl of tomato soup, you must prepare all ingredients below:

  • 4 large tomatoes
  • spices
  • 1 small onion
  • ½ teaspoon of salt
  • 8 cups of water
  • ¼ teaspoon of pepper
  • small clove garlic
  • ¼ teaspoon of butter

Here are the steps to make a bowl of tomato soup:

  1. Cut tomatoes, onions, and garlic into small pieces.
  2. Fry them in a pan with butter for five minutes.
  3. Add water, spices, salt and pepper.
  4. Heat until the water boils.
  5. Turn down the heat and cover with lid. Cook gently for one hour.

What is the purpose of the text?

A. To describe the tomato soup

B. To give information of the ingredients of tomato soup

C. To explain the steps in making tomato soup

D. To report the making of tomato soup

E. To entertain the readers of the tomato soup recipe

Latihan 2

How to Make Tomato Soup

To make a bowl of tomato soup, you must prepare all ingredients below:

  • 4 large tomatoes
  • spices
  • 1 small onion
  • ½ teaspoon of salt
  • 8 cups of water
  • ¼ teaspoon of pepper
  • small clove garlic
  • ¼ teaspoon of butter

Here are the steps to make a bowl of tomato soup:

  1. Cut tomatoes, onions, and garlic into small pieces.
  2. Fry them in a pan with butter for five minutes.
  3. Add water, spices, salt and pepper.
  4. Heat until the water boils.
  5. Turn down the heat and cover with lid.
  6. Cook gently for one hour.

What does the word gently mean?

A. powerfully

B. fiercely

C. carefully

D. strongly

E. fairly

Example of Procedure Text

How do I join a Zoom meeting?

You can join a meeting from a zoom application through these following steps:

  1. Open the Zoom app on your desktop, Start button, Zoom folder, start Zoom.
  2. Click on Sign in.
  3. On right side menu Select "Sign In with SSO".
  4. Enter your USQ username and password if prompted.
  5. Click on Join.
  6. Enter the Meeting ID (this is displayed in the email invitation).
  7. You can then choose whether to come into the meeting with your audio or video enabled or disabled.

Example of Procedure Text

How to Create Lines in Adobe Illustrator

The followings steps are explaining how you can create lines in Adobe Illustrator.

  1. A line is a path composed of start and end anchor points, connected by a path.
  2. Draw lines using the Line Segment tool in the Tools panel. Select the Line Segment tool by clicking and holding the Rectangle tool in the Tools panel.
  3. Lines you draw are Live, which means you can edit the length, direction, and angle after drawing them without switching from the Line Segment tool.
  4. Rotate a line by moving the pointer off an end and dragging.

Sobat, ini nih, ada Peta Belajar Bersama Bahasa Inggris di bab keenam.

Yuk, mulai belajar bersama!

redesain-navbar Portlet